Muffinki z czekoladą i skórką pomarańczową – stałam w kuchni dwa dni temu i myślałam, czy je zrobić. Czy wykorzystać nowe foremki gwiazdki? Jak widzicie moje przemyślenia skończyły się pieczeniem. Obiad był już na talerzach, gdy muffinki siedziały w piekarniku, by z niego wyjść akurat do poobiedniej kawy. Nie ma to jak muffiny z ciepłą płynną czekoladą w środku
Następnym razem będę piec muffinki-serduszka
Składniki (wyszło mi 8 gwiazdek i 8 standardowych okrągłych muffinek)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 12 kostek czekolady mlecznej
- 4 kostki czekolady gorzkiej (okazało się, że tylko tyle mam w domu)
- 3-4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej – ale następnym razem dodam więcej
Potrzebny sprzęt:
- 2 miski
- 2 łyżki
- łyżeczka
- szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
- blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe
- nóż
- deska
Przygotowanie:
- Pokroić czekoladę na drobne kawałeczki.
- Suche składniki wsypać do jednej miski, wymieszać.
- Mokre składniki osobno wymieszać w drugiej misce.
- Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia, dodać czekoladę i skórkę, wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
- Piec 25 min w temp. 160°C
[187/777]
Piękne!!! ale umieram z zazdrości. Czy mogę dowiedzieć się gdzie zakupiłaś takie piękne papilotki silikonowe do muffinek?
Bosko!
:D:D Prosto z gazetki „ale pychota”. Gazetki na oczy w żadnym kiosku nie wiedziałam. Ciocia gdzieś to wynajduje