Tak się od wczoraj zastanawiałam jak by smakowały muffinki z rabarbarem i czekoladą. I tak sobie myślałam i się zastanawiałam… ale żeby ostatecznie zbyt długie myślenie i zastanawianie nie zaczęło boleć, to dziś je zrobiłam
Pierwsza partia już upieczona, obfotografowana i spróbowana, a druga kończy się piec.
Pychota.
Także: nie myśleć! Piec
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- mleko – ok 0,5 szklanki
- 6 lasek/gałęzi rabarbaru
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- szczypta soli
- Masło – do smarowanie blachy muffinkowej
Potrzebny sprzęt:
- Mikser
- większy garnek lub miska do mieszania ciasta
- mniejszy garnek lub miska do ubicia piany
- szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Blacha na muffinki albo foremki silikonowe
Przygotowanie:
- Roztopić 3 łyżki masła w rondelku, odstawić – niech nieco przestygnie.
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić w małe kawałeczki.
- Czekolady pokroić też w kawałeczki. Czekolada gorzka zawsze walczy z krojeniem, na szczęście mleczna nie jest oporna
- W dużej misce/garnku umieścić: rozpuszczone przestudzone masło, żółtka (białka oddzielić do małej miski) i mleko (1/4 szklanki) – zamieszać łyżką.
- Następnie stopniowo dodawać ciągle mieszając ŁYŻKĄ: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
- Jeśli ciasto jest stanowczo za gęsto – dodać mleko, ale pamiętać należy, że na samym końcu dojdzie ubite białko, które konsystencję znacznie rozrzedzi.
- Dodać posiekaną czekoladę oraz pokrojony rabarbar.
- Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, po ubiciu na sztywno domiksować cukier i cukier puder. Całość delikatnie przełożyć do ciasta i dokładnie wymieszać.
- Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym.
- Piec, jak zwykle, ok 20-25 min w temp. 170°C w nagrzanym piekarniku
[147/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!