4

Ciasteczka z lawendą

ciasteczka z lawenda

Chyba ze dwa miesiące albo i więcej nosiłam się z zamiarem ich upieczenia. Ciasteczka z lawendą – „twór zagadka”, bo nie wiadomo czy będą smakować fajnie, czy mniej fajnie, czyli bardziej jak odświeżacz powietrza, bo przecież lawenda kojarzy się raczej z zapachami niż z kuchnią.

Ale jednak się zdecydowałam, bo moja lawenda w ogródku już się kończy (o dziwo jeszcze kwitnie, a już minęła połowa października!!!) i głupio by było zaprzepaścić taką okazję.

Ciasteczka mocno pachną lawendą w czasie pieczenia, potem podczas jedzenia dość wyraźnie czuć lawendę, ale jak stoją (lub leżą) już wystudzone na talerzyku czy w słoiczku to lawendy praktycznie nie czuć. Wtedy tylko ją widać.

Zapraszam do eksperymentów. Ja się nie zawiodłam :)

Składniki (ciasteczek wychodzi około 1,5 dużej blachy):

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego + cukier do posypania ciasteczek
  • 60 g cukru pudru
  • 2 i 1/3 szklanki mąki + sporo mąki potrzebnej do wałkowania
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-3 łyżki lawendy – wyskubałam kawałki kwiatków ze świeżo urośniętych gałązek (głupio to nazywam, ale nie wiem jak to opisać :P )

Ciasteczka z lawenda

Potrzebny sprzęt:

  • Mikser
  • Miska do miksowania
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Wałek
  • Ew. stolnica
  • Nóż lub dowolne foremki do wykrawania ciasteczek
  • Piekarnik
  • 2 blachy
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wyjąć z lodówki masło – tak ze 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, żeby zmiękło.
  2. Miękkie już masło miksować w misce na puszystą masę. Następnie dosypać cukier puder oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego i dalej miksować.
  3. To tej puchatej, dość luźnej masy dosypywać stopniowo przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli. Ok. 1,5 szklanki mąki da się połączyć mikserem, pozostałą jej ilość lepiej domieszać ręką.
  4. Na końcu dodajemy lawendę i zagniatamy. Ciasteczka z lawenda
  5. Po dodaniu wszystkich składników ciasto raczej nie będzie zbyt zwarte (za to bardzo miluśkie), ale się tym nie przejmujemy – sypiemy dość dużo mąki na stolnicę, wałek też posypujemy mąką i wałkujemy ciasto do grubości 5-6 mm. I teraz wycinamy ciasteczka. Ja się akurat spieszyłam, to pocięłam ciasteczka nożem w romby, Wy możecie użyć dowolnych foremek i nadać ciasteczkom bardziej „wyrafinowany” kształt.
  6. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm. Na koniec posypać cukrem waniliowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do uzyskania złotego koloru.

Wyszło mi 1,5 dużej blachy MEGA CHRUPIĄCYCH ciasteczek.

Ciasteczka z lawenda

Ciasteczka z lawenda

Przepis dodaję do akcji:
Imieniny u ciociSmaczna Jesień
[270/777]

4 komentarze(-y) do Ciasteczka z lawendą

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>