Kilka tygodni temu znalazłam w gazecie przepis na muffinki z bananami. Mirce naopowiadałam cudów o muffinkach, przyszła i zrobiłyśmy nasze pierwsze muffinki w życiu. Przepis okazał się – delikatnie mówiąc – beznadziejny. Wyszedł zakalec, który opadł po upieczeniu i nie odrywał się od papierków – nie wiedzieć czemu – nazywanych „papilotkami”… papiloty to na głowę przecież są…
Na szczęście niepowodzenie nie zniechęciło nas do dalszej walki. Mirka znalazła mnóstwo przepisów, kilka już wypróbowała, a wczoraj upiekłyśmy kolejnych kilka rodzajów muffinek. Między innymi te prezentowane teraz muffinki czekoladowe z brzoskwiniami.
Impreza pt. „muffinki”, „droga wolna”, „koreczki” – inne tytuły również dopuszczalne – zakończyła się sukcesem. Także dziś prezentują pierwszy rodzaj muffinek.
Składniki (na standardową blachę muffinkową z 12 dziurami):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka owsianki
- 1 łyżka kakao
- 10 łyżek mleka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru z dodatkiem kakao (jest takie coś do kupienia)
- 6 łyżeczek cukru
- 5 łyżek oleju
- 2/3 szklanki śmietany (ja miałam 18%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 40 g orzechów włoskich
- Masło
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Deska
- Otwieracz do puszek (chyba, że puszka z brzoskwiniami już otwarta)
- Garnek lub miska do mieszania ciasta
- Mała miseczka lub garnek do ubicia piany z 1 białka
- Mikser
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Blacha na muffinki
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik na 195°C
- Do miski włożyć i wymieszać ŁYŻKĄ: olej i żółtko – oddzielone od białka.
- Oddzielone białko ubić w osobnym naczyniu na pianę, a następnie dodać do niego łyżeczkę cukru i wymiksować. Następnie dodać je do żółtka i oleju i mieszać ŁYŻKĄ.
- Teraz domieszać śmietanę.
- Do ciasta z pkt. 3 (lub 4 – zależy jak patrzeć) dodawać – po trochu, nie wszystko na raz! I delikatnie mieszać łyżką! – mąkę, owsiankę, kakao, cukier puder z kakao, 5 łyżeczek cukru (szósta łyżeczka jest do białka) oraz mleko, bo już się zapewne nie da łyżką ruszyć w gęstej mazi Mnie wystarczyło 10 łyżek mleka, żeby konsystencja była jak trzeba.
- Czekoladą pokroić w kawałeczki – metoda dowolna. Ja połamałam czekoladę na kosteczki i kroiłam każdą osobną wzdłuż dłuższego boku w wąskie paski.
- Połówki brzoskwiń pokroić w małe kosteczki.
- Orzechy włoskie rozdrobnić: albo wałkiem, albo nożem, albo innym ciężkim sprzętem
- Poćwiartowaną czekoladę, brzoskwinie oraz orzechy dodać do masy, wymieszać i nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem.
- Piec ok. 25-30 min w temp 195°C.
Życzę smacznego! Poniżej efekt finalny. Przepis na muffinki obok czekoladowych i za czekoladowymi podam w najbliższych dniach.
[91/777]
Czekoladowe muffinki są absolutnym numerem jeden w moim rankingu!
Są wyczesane, zwłaszcza te żółte!
Łucja dziękuję za wspólną zabawę z muffinkami i miło słyszeć, że każdy dla siebie coś znalazł
Radkowi (bratu) smakowały najbardziej te z twarożkiem
A ja się nie mogę zdecydować ^^ no cóż jestem tylko kobietą
Ja też nie potrafię podać konkretnego smaku. Jak jem jeden gatunek to mi smakuje najbardziej, ale jak jem inny, to ten inny jest najsmaczniejszy magia…
[…] muffinkach) prezentuję kolejny rodzaj pyszności. Na ostatnim zdjęciu w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami , muffinki o których teraz piszę funkcjonowały jako „te za […]
[…] koncepcja to ta widoczna na ostatnim zdjęciu, po jego prawej stronie, w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami oraz tutaj na miniaturce po prawej stronie – czyli muffinki nieco rozlazłe (bo zrobione w samych […]
[…] koncepcja to ta widoczna na ostatnim zdjęciu, po jego prawej stronie, w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami oraz tutaj na miniaturce po prawej stronie – czyli muffinki nieco rozlazłe (bo zrobione w samych […]
[…] muffinkach) prezentuję kolejny rodzaj pyszności. Na ostatnim zdjęciu w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami , muffinki o których teraz piszę funkcjonowały jako „te za […]
[…] pierwotna wersja to muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami włoskimi, ale nieco […]