9

Muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami włoskimi

muffinki czekoladowe

Kilka tygodni temu znalazłam w gazecie przepis na muffinki z bananami. Mirce naopowiadałam cudów o muffinkach, przyszła i zrobiłyśmy nasze pierwsze muffinki w życiu. Przepis okazał się – delikatnie mówiąc – beznadziejny. Wyszedł zakalec, który opadł po upieczeniu i nie odrywał się od papierków – nie wiedzieć czemu – nazywanych „papilotkami”… papiloty to na głowę przecież są…

Na szczęście niepowodzenie nie zniechęciło nas do dalszej walki. Mirka znalazła mnóstwo przepisów, kilka już wypróbowała, a wczoraj upiekłyśmy kolejnych kilka rodzajów muffinek. Między innymi te prezentowane teraz muffinki czekoladowe z brzoskwiniami.

Impreza pt. „muffinki”, „droga wolna”, „koreczki” – inne tytuły również dopuszczalne – zakończyła się sukcesem. Także dziś prezentują pierwszy rodzaj muffinek.

Składniki (na standardową blachę muffinkową z 12 dziurami):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka owsianki
  • 1 łyżka kakao
  • 10 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru z dodatkiem kakao (jest takie coś do kupienia)
  • 6 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2/3 szklanki śmietany (ja miałam 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 40 g orzechów włoskich
  • Masło

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • Otwieracz do puszek (chyba, że puszka z brzoskwiniami już otwarta)
  • Garnek lub miska do mieszania ciasta
  • Mała miseczka lub garnek do ubicia piany z 1 białka
  • Mikser
  • Szklanka
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Blacha na muffinki

Przygotowanie:

  1. Włączyć piekarnik na 195°C
  2. Do miski włożyć i wymieszać ŁYŻKĄ: olej i żółtko – oddzielone od białka.
  3. Oddzielone białko ubić w osobnym naczyniu na pianę, a następnie dodać do niego łyżeczkę cukru i wymiksować. Następnie dodać je do żółtka i oleju i mieszać ŁYŻKĄ.
  4. Teraz domieszać śmietanę.
  5. Do ciasta z pkt. 3 (lub 4 – zależy jak patrzeć) dodawać – po trochu, nie wszystko na raz! I delikatnie mieszać łyżką! – mąkę, owsiankę, kakao, cukier puder z kakao, 5 łyżeczek cukru (szósta łyżeczka jest do białka) oraz mleko, bo już się zapewne nie da łyżką ruszyć w gęstej mazi :P Mnie wystarczyło 10 łyżek mleka, żeby konsystencja była jak trzeba.
  6. Czekoladą pokroić w kawałeczki – metoda dowolna. Ja połamałam czekoladę na kosteczki i kroiłam każdą osobną wzdłuż dłuższego boku w wąskie paski.
    muffinki czekoladowe z brzoskwiniami
  7. Połówki brzoskwiń pokroić w małe kosteczki.
  8. Orzechy włoskie rozdrobnić: albo wałkiem, albo nożem, albo innym ciężkim sprzętem :P
  9. Poćwiartowaną czekoladę, brzoskwinie oraz orzechy dodać do masy, wymieszać i nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem.
    muffinki czekoladowe z brzoskwiniami
    muffinki czekoladowe z brzoskwiniami
  10. Piec ok. 25-30 min w temp 195°C.

Życzę smacznego! Poniżej efekt finalny. Przepis na muffinki obok czekoladowych i za czekoladowymi podam w najbliższych dniach.

muffinki czekoladowe z brzoskwiniami

[91/777]

9 komentarze(-y) do Muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami włoskimi

  • Rafał  pisze:

    Czekoladowe muffinki są absolutnym numerem jeden w moim rankingu! :D

  • Szymon Klimaszewski  pisze:

    Są wyczesane, zwłaszcza te żółte!

  • mira  pisze:

    Łucja dziękuję za wspólną zabawę z muffinkami i miło słyszeć, że każdy dla siebie coś znalazł :)
    Radkowi (bratu) smakowały najbardziej te z twarożkiem :D
    A ja się nie mogę zdecydować ^^ no cóż jestem tylko kobietą ;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ja też nie potrafię podać konkretnego smaku. Jak jem jeden gatunek to mi smakuje najbardziej, ale jak jem inny, to ten inny jest najsmaczniejszy :P magia…

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] muffinkach) prezentuję kolejny rodzaj pyszności. Na ostatnim zdjęciu w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami , muffinki o których teraz piszę funkcjonowały jako „te za […]

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] koncepcja to ta widoczna na ostatnim zdjęciu, po jego prawej stronie, w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami oraz tutaj na miniaturce po prawej stronie – czyli muffinki nieco rozlazłe (bo zrobione w samych […]

  • […] koncepcja to ta widoczna na ostatnim zdjęciu, po jego prawej stronie, w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami oraz tutaj na miniaturce po prawej stronie – czyli muffinki nieco rozlazłe (bo zrobione w samych […]

  • […] muffinkach) prezentuję kolejny rodzaj pyszności. Na ostatnim zdjęciu w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami , muffinki o których teraz piszę funkcjonowały jako „te za […]

  • Muffinki z czekoladą i brzoskwiniami  pisze:

    […] pierwotna wersja to muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami włoskimi, ale nieco […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>