Niby zima, a wygląda jak wiosna. A skoro taka wiosenna aura, to i przepis zielono-wiosenny. Muffinki z kiwi i bananem. Muffinki z samym kiwi są smaczne, koktajl z kiwi i bananem też smaczny, deser z kiwi i bananem jeszcze lepszy, to połączenie tych dwóch owoców w muffinach nie powinno być złe.
I nie jest! Banany muffinki rozmiękczają, słodzą i dodają”tego czegoś”, a kiwi tą słodycz przełamuje, też dodaje swoje „to coś” i jest super
Składniki (wyszło mi 18 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2,5 miękkawego kiwi (0,5 można zjeść)
- 1 banan
Potrzebny sprzęt:
- 2 miski
- 2 łyżki
- łyżeczka
- szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
- blacha muffinkowa lub foremki silikonowe
- nóż
- deska
- miseczka na owoce
- piekarnik
Przygotowanie:
- Suche składniki wsypać do jednej miski, wymieszać.
- Mokre składniki osobno wymieszać w drugiej misce.
- Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
- Banana obrać, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a potem w poprzek na kawałeczki. Wymieszać z kiwi – dzięki temu banan nie zbrązowieje.
- Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać do połączenia, dodać owoce i wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
- Piec ok. 20-25 min w temp. 170°C. Wsadzić do już nagrzanego piekarnika.
Świetnie wyglądają Wypróbuje i dam znać jak smakowały.
Super! Dzięki