Waniliowe muffinki z jagodami – chyba jedne z lepszych Mocno napakowane jagodami i farbujące na fioletowo.
Ale! Zalecam pieczenie ich w papilotkach – po żadnych muffinkach aż tak źle nie myło się foremek silikonowych
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,6 szklanki cukru
- 1,5 torebki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 300 g jagód
Potrzebny sprzęt:
- 2 miski
- łyżeczka
- łyżka lub widelec do mieszania ciasta
- szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
- blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe i najlepiej papilotki
- nóż
- deska
Przygotowanie:
- Jagody opłukać, wybrać listeczki, oderwać ogonki, zostawić na sitku, żeby odciekł nadmiar wody.
- Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) wsypać do jednej miski, wymieszać.
- Mokre składniki (mleko, olej, jajko) osobno wymieszać w drugiej misce.
- Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
- Piec 20-25 min w temp. 160°C
W środku było tyyyle jagód:
Pyszne!
dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!
Rówńież dzięki
bardzo lubię muffinki z jagodami, Twoje ciasto wygląda na mięciutkie a z tym myciem masz rację:))
właśnie wyjątkowo miękkie i lekkie ciasto wyszło
Pelne dobra wszelakiego! Wygladaja pysznie!
Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl