Muffinki czekoladowe, wg przepisy podstawowego z zaliczonego kursu pieczenia muffinek.
Niesamowicie puchate, pachnące i szybko znikające. No i smaczne oczywiście, bo czekoladowe z kawałkami czekolady.
Nie mogłam się powstrzymać! Musiałam je upiec!
Składniki (na 12-15 sztuk, w zależności od wielkości foremek/papilotek)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 14 kostek czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki kakao
Potrzebny sprzęt:
- 2 miski
- 2 łyżki
- łyżeczka
- szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
- blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe
- nóż
- deska
Przygotowanie (tym razem zgodnie ze sztuką):
- Pokroić czekoladę na drobne kawałeczki.
- Suche składniki wsypać do jednej miski, wymieszać.
- Mokre składniki osobno wymieszać w drugiej misce.
- Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia, dodać czekoladę, wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
- Piec 25 min w temp. 160°C
[167/777]
[…] przyznać, iż bardziej smakują mi te w wersji jasnej niż w ciemnej czekoladowej. I chcę je znowu – jak patrzę na […]